Biblioteca Națională Qatar (QNL) este o organizație non-profit, sub umbrela Fundației Qatar pentru Educație, Știință și Dezvoltare Comunitară. Noua clădire a lui QNL, proiectată de renumitul arhitect olandez Rem Koolhaas, a fost finalizată și deschisă publicului în noiembrie 2017. Facilitățile de bibliotecă de ultimă oră includ o varietate de spații de învățare colaborative și individuale, o bibliotecă pentru copii , o colecție de adolescenți și tineri adulți, laboratoare informatice, facilități de producție media digitale, spații de performanță, un restaurant și o cafenea, o zonă de tehnologie asistată și un centru de scriere.

Orice cetățean al statului Qatari sau deținătorul permisului de rezidență este eligibil pentru înregistrarea gratuită a bibliotecii. Site-ul web al QNL oferă utilizatorilor bibliotecii înregistrați acces gratuit online la o colecție diversă de resurse online, inclusiv baze de date internaționale academice și reviste academice de vârf, precum și literatură populară, reviste, resurse pentru copii și muzică.

Biblioteca oferă o mare varietate de cărți și cărți electronice, în limbile engleză, arabă și alte limbi, inclusiv ficțiune și non-ficțiune, bestsellere și clasice, precum și reviste și reviste, DVD-uri, CD-uri și cărți audio. În 2018, colecția bibliotecii a insumat mai mult de 800.000 de cărți pe rafturile sale și peste 500.000 de cărți electronice, periodice și ziare și colecții speciale. În conformitate cu misiunea QNL de a ajuta locuitorii Qatarului să participe la economia globală a cunoașterii, au fost planificate o gamă largă de programe și servicii educaționale și de instruire care se concentrează pe cunoașterea informației, alfabetizarea timpurie, abilitățile de cercetare și utilizarea resurselor digitale. Programarea educațională a bibliotecilor include cluburi de carte, cursuri de învățare a limbilor, evenimente muzicale și ateliere de artizanat, precum și evenimente pentru copii și familiile lor, cum ar fi povestirea, artizanatul și expozițiile științifice.

Pe lângă fondurile de interes general și resursele academice online, QNL găzduiește colecțiile Bibliotecii Heritage, care include cărți, manuscrise rare și alte materiale legate de civilizația arabo-islamică. Anterior, cunoscută sub numele de Biblioteca Patrimoniului Arab și Islamic, această colecție a fost începută de către Excelența Sa Sheikh Hassan bin Mohamed bin Ali Al Thani în 1979 și a fost integrată în QNL în 2012.